Naan brood (Flatbread)

31 oktober 2023

Bijgerecht, Lunch, Recepten, Snacks

Gezond Naan brood ofwel flatbread? Het kan! Een basis van 3 ingrediënten, dat kan ook! Naan betekent eigenlijk al brood, dus door naan brood te zeggen, zeggen we eigenlijk brood brood. De naan is een van de belangrijkste bijgerechten in Zuid- en Midden-Amerika. Ook wordt het vaak gezien als een Indiaas product, omdat de gekruide naan broden hier ook te vinden zijn.

Je kan het zelf zo gek maken als je wilt, maar naan hoeft eigenlijk maar uit 3 ingrediënten te bestaan. Voor de smaak kan je kiezen voor bijvoorbeeld een combinatie van Indiase, Italiaanse of andere kruiden naar wens. Typische herkenbare kruiden die naan zijn smaak geven zijn meestal een combinatie van knoflook, koriander en komijn. Bij sommige mensen smaakt koriander daarentegen licht naar zeep, waardoor sommige mensen de smaak niet waarderen. Maak je dit dus voor een heel gezin, dan is er een grote kans dat iemand de smaak van koriander niet lekker zal vinden. Kies dus zelf voor jouw kruidenmix en experimenteer er op los!

Naan brood (Flatbread)

Indiaas Brood

Naan

Bereidingstijd

20 min

Energie

171 kcal

Ingredienten

Basisrecept
Kruiden-naan

Recept

1.

Snijd zo nodig het teentje knoflook klein en zet dit apart.

2.

Weeg de ingrediënten af en voeg eerst alle droge ingrediënten bij elkaar in een schaal. Voeg vervolgens de natte ingrediënten hier aan toe inclusief de kruiden zoals zout, peper, peterselie, oregano en knoflook.

3.

Kneed het beslag tot 1 grote bol. Kleeft het te veel? Voeg een beetje olijfolie toe aan het beslag en maak zo nodig jouw handen een beetje nat. Je kan er ook voor kiezen om het beslag even afgesloten te laten rusten voor ongeveer 1 uur, voordat je het gaat splitsen en bakken. Ook dit helpt vaak tegen de enorme kleverigheid van het deeg.

4.

Verdeel het deeg in 2 stukken en maak er 2 platte broodjes van. Verhit een pan, grill of bakplaat op een gemiddelde temperatuur. Bak de naan ongeveer 2 tot 3 minuten en draai de naan vervolgens om. Bak nogmaals 2 minuten.

5.

Strijk met een borsteltje een beetje water over beide kanten van de naan wanneer deze nog warm uit de pan komt. Hierdoor wordt deze minder droog.

Kies de kruiden, die passen bij jouw gerecht!

Is het allemaal een beetje te plakkerig of moeilijk te bewerken omdat het zo aan je handen kleeft? Voeg een beetje olijfolie toe of maak je handen een beetje nat met water.

Een kleverige massa is goed, dit betekent dat het luchtig brood wordt.

Je zou ook nog een gesneden uitje kunnen toevoegen aan het deeg, of er olijven en gedroogde tomaten in verwerken. Ook super lekker!


Voedingswaarde
De voedingsinformatie is gebaseerd op 1 naan. Door het verdelen van het deeg kan de voedingswaarde afwijken.

Energy (Energie)171 kcal
Fat (Vetten)8,1 gram
Verzadigd: 2,5 gram
Protein (Eiwit)3,8 gram
Carbohydrate (Koolhydraten)20 gram
Vezels 1,6 gram
Zout 0,3 gram

Voorbeeld gerecht met naan

Volg ons op instagram voor meer inspiratie

Deze recepten in jouw weekmenu?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300