Bruine bonenschotel

28 oktober 2023

Diner, Recepten

One of my favorites!! Bruine bonenschotel uit grootmoeders tijd. Mijn ouders hebben hier zelf een eigen draai aan gegeven en dit recept doorgegeven aan mij.

Dit recept is misschien niet SUPER gezond, met de speklappen, maar het is absoluut een recept om heerlijk van te genieten. Als dit gemaakt is, scheppen wij minimaal 2 keer op! Oké, spreek voor mijzelf, ik schep minimaal 2 keer op.😊 Wil je dit recept nou nog gezonder maken, vervang de speklappen dan door mager vlees, of zelf helemaal door bijvoorbeeld paprika en/of tomaten.

Dit recept heb ik van mijn ouders. 1 keer per maand, vooral in de herfst en de winter, kwam dit eenpansgerecht op tafel. Veel bonen, kruiden en smaak aan dit heerlijke diner!

Bruine bonenschotel

Stoofpot Oma’s recept

Porties

Voorbereidingstijd

20 min

Totale tijd

1 uur en 20 min

Energie

460

Ingredienten


Recept

1.

Zet de bruine bonen in ruim water in de week en kook ze vervolgens samen met de kidneybonen totdat ze halfgaar zijn. Laat de bonen in het vergiet of in een zeef uitlekken, maar vang al het kookvocht op.
Heb je de bonen uit pot of blik? Doe dan de kidneybonen en bruine bonen in een vergiet en vang het kookvocht op. Zet apart.

2.

Snij de varkenslapjes en speklapjes in stukjes van ongeveer 2 bij 1 centimeter. Snij de ui in kleine stukjes.

3.

Bak de spekblokjes in een droge koekenpan boven een niet al te hoog vuur. Bak door totdat ze bruin zijn. Bak de stukjes varkenslappen in het achtergebleven spekvet rondom bruin. Voeg de stukjes ui toe aan de varkenslappen en bak mee totdat deze glazig worden.

4.

Doe het vlees met de uisnippers en het resterende vet over in een flinke stoofpan. Voeg de uitgebakken spekjes, de bruine bonen, kidneybonen, witte bonen en tomatensaus toe. Roer rustig door zodat je de bonen zo min mogelijk beschadigd.

5.

Roer nu de tomatenpuree en de kruiden door het opgevangen bonen-kookvocht.

6.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar en voeg de laurierbladen toe. Breng het geheel in de koekenpan aan de kook en laat het minimaal 1 uur in een gesloten pan op zacht vuur door-stoven.
Geniet er van!

Let op! Je kan de bruine bonen voorafgaand aan het koken laten weken, maar nog lekkerder is het om dit een dag van tevoren al klaar te zetten.
Bonen zijn heel erg broos, dus behandel ze voorzichtig, zodat ze niet kapot gaan. Bijvoorbeeld bij het roeren, is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Omscheppen is misschien een betere keuze! Handle with care 🙌
Als jullie dit net zo lekker vinden als wij, dan maak je het recept wellicht niet voor 5, maar voor 4 porties, haha.


Voedingswaarde
De voedingsinformatie is gebaseerd op portie.

Energy (Energie)460 kcal
Fat (Vetten)21,8 gram
Verzadigd: 7,9 gram
Protein (Eiwit)36 gram
Carbohydrate (Koolhydraten)28,9 gram
Vezels 14,6 gram
Zout 1,3 gram

Een korte how to video

Volg ons op instagram voor meer inspiratie

Deze recepten in jouw weekmenu?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300