Het verschil tussen magere vis en vette vis

2 mei 2023

Blog, Gezondheid

Vis is erg populair, voedzaam, eiwitrijk en velen vinden het ook enorm lekker. Je kan het op verschillende manieren bereiden en je hebt dan ook verschillende soorten vissen. Maar wat is voor jou de beste optie en wat is het verschil tussen magere vis en vette vis? Wij geven antwoord. Lees verder om nóg wijzer te worden!

Vis in het algemeen
Vis is erg gezond voor je. Het bevat veel voedingstoffen die je lichaam nodig heeft. Er zitten overeenkomsten in voedingstoffen, maar er zit ook een verschil tussen magere vis en vette vis. Welke soort vis is dan beter? Wat zit er dan allemaal in vraag je je misschien af?

De meeste vis, schaal- schelpdieren zijn rijk aan vitamine B6 en vitamine B12 (cobalamine). Deze B vitamines zijn van belang bij cel gerelateerde herstelprocessen, bloedaanmaak, hersenfunctie en het activeren van de natuurlijke energie in het lichaam. Dit komt omdat deze wateroplosbare B-vitamines belangrijk zijn voor onze stofwisseling. Ze helpen energie uit de voeding vrij te maken, omdat ze een belangrijke rol spelen in de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Daarnaast bevatten de meeste vissoorten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Om deze reden moeten ze voldoende aanwezig zijn in je voeding en haal je deze dus uit groenten, fruit, vlees, vis en andere voedingsmiddelen.

De omega 3 vetzuren, waarvan we er 3 kennen, zijn ook heel belangrijk. Uit orthomoleculair onderzoek blijkt dat visvetzuren de kans op hart- en vaatziekten, problemen rondom bloeddruk, cholesterol, reuma en kanker verkleinen. Oftewel erg belangrijk om vis te eten en hier al een heleboel omega vetzuren uit te halen! Tip; biologische en wilde vis bevat meer omega vetzuren dan kweekvis. Veel mensen ervaren zelfs bij het eten van voldoende vis alsnog een omega 3 tekort en kiezen er dus voor om hier een supplement van te gebruiken.

Zalm gerecht - vis

Vette vis
Vette vis is heel rijk is aan vitamine D, B2 en vitamine A. Vitamine A staat bekend om zijn huid verbeterende werking bij veel huidproblemen. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

De vetzuren in vis zitten vooral veel in de vette visvarianten. Vetzuren zijn onderdeel van een gezonde voeding; ze zijn een bron van energie en belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Zo zijn vetzuren onderdeel van verschillende hormonen, onze celmembranen en communicatiesystemen. In vette vis zit veel onverzadigde vetten.

Onderzoeken geven aan dat het van belang is meer onverzadigde vetten, dan verzadigde vetten binnen te krijgen. In orthomoleculaire onderzoeken die recentelijk (2021/2022) zijn uitgevoerd wordt juist aangegeven dat onverzadigde en verzadigde verzuren ongeveer 50/50 moeten worden geconsumeerd. Transvetten en andere gefabriceerde vetzuren moeten daarentegen volledig vermeden worden.

Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik. Dit geldt alleen niet voor zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is. Uit blik of diepvries gaat het vaak om minder vette zalm uit de Stille Oceaan. Wil je het bij zalm helemaal goed doen, kies dan voor een stukje wilde zalm. Weten wanneer vis dan als vet beschouwd wordt? We noemen vis ‘vet’ als er meer dan 5% vet inzit. Je kunt dit checken op het etiket.

Voorbeelden van vette vis of matig vette vissoorten:

komkommer carpaccio met zalm en garnalen
Komkommer-carpaccio met zalm en garnalen
 • Haring
 • Sardines & ansjovis
 • Makreel
 • Heilbot
 • Forel
 • Paling
 • Sprot
 • Schol
 • Bokking
 • Zalm (Bij voorkeur wilde zalm)

Magere vis
In principe bevat een mager visje veel proteïne en relatief weinig vet en kcal. Veelal spreken we van een magere vissoort als het om een witvis gaat. Magere vis en vette vis zijn beide erg belangrijk, omdat ze beide rijk zijn aan kwalitatief goede eiwitten. Beide varianten bevatten gemiddeld 17/18 gram eiwit per 100 gram. Deze eiwitten zijn goed verteerbaar en hebben verschillende aminozuren die het lichaam nodig heeft.

Wanneer je een licht verteerbare of lagere kcal inname wilt bereiken, dan is een gerecht met magere vis een goede keuze. Daarentegen is de afwisseling met vette EN magere vis, belangrijk om te doen. We spreken van een magere vis, wanneer de grammen vet per 100 gram onder de 2 gram zit. Bij vette vis is dit 10 gram of meer. Officieel zijn schaal en schelpdieren geen vis, maar ze worden in de schijf van vijf wel onder de magere vis gerekend in verband met bovenstaande waarden.

Voorbeelden van magere vissoorten:

tonijnsalade
Tonijnsalade
 • Tonijn
 • Kabeljauw
 • Koolvis
 • Schelvis
 • Tong
 • Wijting
 • Snoek
 • Schar
 • Coquilles
 • Inktvis
 • Mosselen
 • Oesters
 • Tilapia

Advies
Een voedingsadvies is heel erg afhankelijk van de persoon en wellicht ook van klachten.
Voor vrouwen met hormonale problemen of in de overgang wordt vaker een Mediteraans voeding aangeraden met 2 tot 3 keer vis per week, waarvan minimaal 1x een vette vissoort. Daarentegen is 1x per week mager en 1x per week vet een vaker voorkomend advies. Of dit bereikt wordt in avondeten of lunch is daarin niet per se van groot belang. Voor een persoonlijk advies, neem contact op met een professional.


Meer informatie over jouw gezonde leefstijl?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300