Mijn herstelreis na een ingrijpend auto-ongeluk

26 oktober 2023

Blog, Gezondheid, Lifestyle

Op 12 april 2023 veranderde mijn leven ingrijpend toen ik betrokken raakte bij een auto-ongeluk. Van stilstaand voor een stoplicht onderweg naar mijn werk, tot het horen van een klap en 2 auto’s op mij af zien komen. KLAP!!!! REMMEN!!!! En toen bekomen van de schrik en mezelf checken met overal glas, spullen en vooral directe nekpijn.

Nu, zes maanden later, deel ik mijn herstelreis tot nu toe, met de hoop dat mijn ervaring anderen kan inspireren en helpen. Hoewel ik al aanzienlijke vooruitgang heb geboekt, besef ik maar al te goed dat de weg naar volledig herstel nog lang is. Door mijn herstelreis heb ik een aantal waardevolle lessen geleerd en tools toegevoegd aan mijn life-gereedschapskist. De tools die ik had en verder heb mogen ontdekken zijn voor mij zo effectief geweest, dat ik er graag anderen mee help en inspireer. Om heel eerlijk te zijn, ik schrijf dit niet alleen maar daarom, maar ook weer voor mijn eigen herstel. Het kan namelijk best wel overweldigend zijn, wat misschien wel herkenbaar voor je is, als je hier zelf ook mee te maken hebt. Er dus over schrijven en mijn verhaal delen helpt mij ook om het te verwerken, dus dankjewel dat je dit leest en dat ik dit met jou kan delen! Het eerste wat ik wil benadrukken, is het belang van rust nemen en positief blijven gedurende je herstelreis, ongeacht de duur en de tegenslagen.


Rust nemen en positief blijven

Herstel kan een uitdagende reis zijn, vol ups en downs. Zo is het leven nou eenmaal, nietwaar? Soms lijkt het alsof je nooit zult herstellen, omdat je stagneert, of omdat je voor je gevoel harder vooruit zou moeten gaan dan je lichaam toelaat. Juist in die momenten is het van cruciaal belang om geduldig te zijn en positief te blijven. Zelf ervaarde ik bijvoorbeeld, direct in het begin al een enorme drang om weer aan het werk te gaan. Ik weet nog dat ik al mijn cliënten moest laten weten, wat er gebeurd was en dat ik ze graag wilde doorsturen naar een andere therapeut, of dat ze konden stoppen of dat er uitstel zou plaatsvinden. Alles goed en even goede vrienden. Zelf vond ik het vooral jammer dat ik dit moest doen. Ik moest mij over bepaalde gedachten heenzetten en kiezen voor een positieve blik op rust en dus geduldig zijn, voordat ik weer aan het werk zou kunnen zoals ik gewend was. Misschien herken je dit zelfs wel als je moe bent, of een paar dagen ziek bent. Verschillende gedachten kwamen omhoog zoals;

  • Misschien kan ik toch wel even deze les geven, ik kan toch niet alles laten overnemen?
  • Kan ik die client dan niet op afstand helpen, dat ze wel gewoon kunnen bellen als ze mij nodig hebben?
  • De diploma-uitreikingen van studenten, daar moet ik toch de hele dag bij kunnen zijn? En mijn eigen klas, daar bereid ik iets leuks voor voor, en ik blijf voor ze hangen bij de borrel.
  • Misschien kan ik toch wel een aantal trajecten of trainingen online doen, vanuit huis dan?

Het heeft mij enorm geholpen om bij deze gedachten stil te staan en te denken over hoe het mijn herstel zou gaan beïnvloeden. Rust, geduld en positiviteit bleef mijn Mantra.

Het herstelproces kan variëren in duur en intensiteit, maar één ding is zeker: het begint bij het begrijpen van de signalen die je jezelf geeft en het luisteren hiernaar. Zelf heb ik last van een whiplash met een irritatie op het vlies rondom mijn zenuw tussen de nek en de lage rug. Omdat alles hier geregeld zit, kan dat best wel wat pittige tintelingen, pijn en vermoeidheid met zich meebrengen. Gelukkig kan ik met die symptomen al goed omgaan, maar extreme hoofdpijn en migraine, die tackelen mij nog steeds behoorlijk! Mijn ervaring is dat dit alles vooral gaat om het begrijpen van de dynamiek tussen ons sympathische en parasympatische zenuwstelsel, ofwel rust vs. stress. Hoe meer stress er op het systeem zit, hoe meer last je ervan hebt, klinkt logisch toch? Of ga je vooral van alles doen, om er maar niet aan te denken en krijg je daarna de klap? Geloof mij, dat gevoel ken ik ook maar al te goed! Wel wil ik je wat meer vertellen over die stress en rust systemen, dus leg ik er graag een beetje over uit.


Het sympathische en parasympatische zenuwstelsel

Even wat praktische informatie om dit te verhelderen. Het sympathische zenuwstelsel wordt vaak geactiveerd wanneer we in een stressvolle situatie terecht komen. Het staat bekend als het ‘vecht-of-vlucht’-systeem en bereidt ons lichaam voor om snel te reageren op gevaar. Ook hoor je nog wel eens dat hier freeze ofwel verstijven naar voren komt, in plaats van vechten of vluchten, maar het komt uit ditzelfde systeem. Helaas kan de chronische activatie van dit systeem leiden tot lichamelijke spanning, angst en dus ook pijn.

Aan de andere kant hebben we het parasympatische zenuwstelsel, dat ons lichaam helpt te ontspannen en te herstellen. Het is het ‘rust-en-herstel’-systeem dat essentieel is voor genezing. In de huidige maatschappij, komt dit systeem vaak al onder vuur te liggen, door de dagelijkse verantwoordlijkheden, ons gezin, druk die we onszelf opleggen, presteren, roem, rijkdom, enzovoorts. Herken je dit? Altijd AAN staan, of bezig zijn met pleasen van anderen? Ja dan wordt dit parasympatische rust-systeem vaak een beetje ondergesneeuwd. Door te begrijpen hoe deze systemen werken, tegen elkaar en met elkaar, kunnen we bewuste keuzes maken om stress te verminderen en het herstelproces te bevorderen. Rust is nou eenmaal extreem hard nodig voor herstel, dat heb je vast wel ooit gemerkt tijdens een verkoudheid, hoofdpijn of ander kwaaltje.

Of je nu worstelt met fysieke pijn als gevolg van een trauma of emotionele stress die zich uit in lichamelijke klachten, onthoud dat herstel begint met het in evenwicht brengen van je sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Neem de tijd om te rusten, stress te verminderen, laat K*T momenten er gewoon zijn omdat ze erbij horen, maar draai het daarna om en blijf positief, want jouw herstelreis is uniek en waardevol.


Behandeling en therapie

Het belang van professionele begeleiding tijdens je herstelreis kan niet genoeg worden benadrukt. Artsen en specialisten spelen een essentiële rol bij het begrijpen en behandelen van je specifieke situatie na een ongeval, blessure of bij chronische pijnklachten. Maar het is even cruciaal om verder te kijken dan je neus lang is en te erkennen dat specialisten elk hun eigen perspectief hebben op jouw pijn.

In mijn eigen herstelreis van de afgelopen zes maanden heb ik verschillende benaderingen en behandelingen ondergaan, waaronder chiropractie, dry needling, diverse vormen van fysiotherapie, osteopathie en atlas therapie. Elke specialist bracht unieke inzichten en behandelmethoden met zich mee. In het begin leek chiropractie voor mij het meest effectief, maar na verloop van tijd merkte ik dat ik meer positieve resultaten begon te zien bij osteopathie en atlas therapie.

Het belangrijkste om te onthouden is dat geen enkele behandelmethode een universele oplossing is. Ieder lichaam is anders, en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Daarom is het van groot belang om aandacht te schenken aan wat je voelt tijdens en na elke behandeling, evenals de langetermijneffecten. Houd rekening met de informatie die je krijgt van specialisten, maar vertrouw ook vooral op je eigen gevoel en ervaring.

Blijf openstaan voor verschillende benaderingen en wees bereid om samen te werken met je zorgverleners om de best mogelijke behandelingsroute voor jou te bepalen. Onthoud dat jouw herstelreis uniek is, en uiteindelijk ben jij degene die het beste kan aanvoelen welke therapieën het meest effectief zijn voor jou. Luister naar je lichaam en laat je ervaringen leiden bij het maken van keuzes voor vervolgstappen in je herstelproces. Daarnaast zijn er natuurlijk nog velen dingen die je zelf kan doen om je herstel te optimaliseren. Zelf heb ik ervaren dat ik op lange termijn veel baat had bij een aantal dingen die ik in mijn leefstijl ben gaan uitproberen, namelijk;


Voedzame voeding

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor weefselherstel en algehele gezondheid. Zelf koos ik voor rauwe zuivel, vette vis, mager vlees, verse bessen (rood fruit), noten, zaden, groene bladgroenten en vooral alle kleuren groenten die ik tegenkwam. Ook koos ik ervoor om zo veel mogelijk biologische boodschappen te doen en mijn groenten en fruit extra goed te “wassen” in baking soda met appelazijn, om schadelijke of radicale stoffen af te wassen. Oh ja, ook belangrijk! Ik ben tijdens het herstel best wel wat aangekomen in gewicht. Zaak om daar iets minder mee bezig te zijn hoor, want dat herstel maakt een heleboel los in je lichaam en afvallen geeft STRESS, dus laat dat vooral even los. We willen dat systeem niet extra aanzetten, toch?!

Accupunctuur, drukpunten of acupressuur

Bovenstaande woorden passen eigenlijk allemaal. Zelf hoorde ik van vriendinnen dat ze een matje met een soort spijkertjes of scherpe puntjes gebruikte voor haar rug en haar buik. Als ze last had van haar darmen, ging ze met haar buik op de mat liggen en als ze wilde ontspannen en haar lichaam wilde opwarmen, dan ging ze er met haar rug op liggen. Het trok mij in het begin niet zo, totdat ik dit ongeluk dus kreeg. Mijn gedachten met; dat doet vast veel pijn en hoeveel verschil kan zo een matje nou maken, kwamen in mij op. Ik bestelde de spijkermat eco set van Brellavio en ging deze uitproberen. 15 minuten dacht ik, dat lukt vast wel. Ik trok mijn kleding uit, deed mijn badjas verkeerdom aan om op de mat te gaan liggen met mijn blote rug. Dat was even wennen en zelfs even pijnlijk, maar een paar minuten rustig ademhalen en geduld hebben veranderde veel voor mijn herstel. Mijn rug en nek voelde warm en de doorbloeding kwam duidelijk op gang. Mijn hele lichaam ontspande en ik sliep die nacht voor het eerst heerlijk. Side note: Ik had in de eerste 3 weken niet langer achter elkaar geslapen dan 2 à 3 uur, omdat mijn benen dan begonnen te tintelen en mijn rug, nek en benen extreme pijn gaven. Echt killing! Die nacht, sliep ik 6 uur aaneengesloten. Een enorme verbetering voor mij! Dat was direct een nieuwe gewoonte geworden, kan je misschien begrijpen. Elke avond ging ik erop liggen, 15, 20, soms zelf 30 minuten gedurende 2 maanden. Nog voor mijn MRI, waren de tintelingen helemaal verdwenen en sliep ik in ieder geval weer goed, wat een grote redder en een goed begin was voor mijn herstel en mijn energie. Dit is vanuit mij dus een van de grootste tips. Ik heb BrellaVio bedankt in een bericht. Ze vonden het zo leuk, dat ik zelf nog 3 matjes mag verloten op mijn social media, superleuk en super bedankt aan dit leuke team!


Stretchen, bewegen en uitdaging

Onderschat niet de kracht van lichte lichaamsbeweging en stretch-oefeningen. Regelmatig stretchen kan spierspanning verminderen en flexibiliteit verbeteren. Zelf probeer ik dus wat Yin-Yoga te doen en van mijn fysiotherapeut kreeg ik verschillende stretch bewegingen voor nek, schouders en rug. Mocht je last hebben van je onderrug, rusteloze benen of tintelingen in je benen, ga dan op de grond of op een spijkermatje liggen met je benen op een stoel in 90 graden. Focus op je ademhaling en blijf vooral een 15 tot 20 minuten liggen om de ontspanning toe te laten. Mij hielp dit echt enorm. Daag jezelf ook cognitief uit door te lezen, puzzels op te lossen en nieuwe vaardigheden te leren. Zelf ben ik met een moswand bezig geweest, heb ik verschillende boeken gelezen en ben ik zelf bezig geweest met een diamond painting. Normaal had ik hier geen tijd of rust voor, maar zeker met de hersenschudding was dit een welkome afleiding en oefening. Mentale uitdaging is naar mijn mening namelijk net zo belangrijk als fysieke activiteit.

Supplementen

Overweeg supplementen die specifiek kunnen bijdragen aan jouw herstel, maar raadpleeg altijd een professional, zoals een orthomoleculair therapeute voordat je ze gebruikt. Zelf gebruikte ik van Vitakruid vooral omega 3, magnesium, kurkuma en saffraan. Een goede mix voor mij persoonlijk, voor mentale weerbaarheid, mijn fysieke gestel en om tot rust te komen. Kijk naar aanvullende gezondheidskwaaltjes, zoals huidproblemen of spijsverteringsproblemen, en kies supplementen die deze problemen aanpakken. Voorbeelden zijn probiotica voor darmgezondheid en antioxidanten voor huidverzorging. Zelf kreeg ik van beide veel last, maar ik heb gebruik gemaakt van een kuurtje voor mijn darmen, wat enorm hielp met buikpijn en een opgeblazen gevoel. Zelf koos ik voor de Pyour Reset en daarna de Pyour Defense van bodyandmind.health. Ook heb ik van hen de CBD-olie voor slaap gebruikt met Lavendel, om nog beter te slapen en dus te herstellen.

Mocht je het zelf willen gebruiken, dan kan je gebruikmaken van mijn kortingscode: vitalfoodie10 Deze code kan gebruikt worden bij Bodyandmind & bij Vitakruid

Rust, zowel fysiek als mentaal

Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen door regelmatig rust te nemen en voldoende te slapen. Zelf doe ik nog af en toe een powernap, neem ik constant pauzes van alles wat ik doe, of doe ik een extra meditatie. Mentaal herstel is net zo belangrijk. Overweeg meditatie, het gebruik van CBD-olie, ga journalen in bijvoorbeeld een dagboekje en schrijf je gevoelens en gedachten op of luister naar rustgevende muziek om stress en angst te verminderen. Dit helpt niet alleen je lichaam te genezen, maar ook je geest. Zelf gebruik ik hier graag de app InsightTimer voor, maar je kan op YouTube en Spotify ook veel fijne muziek en meditaties vinden. Probeer het gewoon eens uit en begin met een paar minuten per dag. Ervaar of het bij je past, maar geef niet te snel op, want geloof mij, het is ongelofelijk onwennig in het begin.


Een aantal extra praktische tips

  • Houd een dagboek bij om je voortgang en symptomen te volgen. Dit kan helpen bij het bijhouden van veranderingen en het aanpassen van je herstelplan. Je kan dit meenemen naar een arts, specialist, advocaat, enzovoorts. Ik heb gemerkt dat ik 100x hetzelfde verhaal heb gedaan, dus zo een boekje helpt wel om de details scherp te houden.
  • Zoek ondersteuning bij vrienden, familie of online gemeenschappen van mensen die soortgelijke herstelreizen doormaken. Het delen van ervaringen en advies kan enorm helpen. Zelf vind ik bijvoorbeeld veel steun bij vrienden, mijn partner, mijn moeder en ook mensen die in al langere tijd ken via mijn social media-accounts. Zo ongelofelijk fijn om anderen te steunen en steun te ontvangen.
  • Luister naar je lichaam en forceer niets. Als je merkt dat bepaalde activiteiten of behandelingen niet goed voor je werken, pas ze dan aan. Jouw herstel is uniek en moet worden aangepast aan jouw behoeften. Probeer de balans te vinden tussen wat je hoort van specialisten en artsen en jouw eigen gevoel. Mijn ervaring? Passeer je eigen gevoel niet, want je kan het juist erger maken, door over je grenzen heen te gaan.

Met deze tips kun je actief bijdragen aan je eigen herstel, en de weg naar een gezonder, pijnvrij leven mogelijk maken. Het is een reis, en de sleutel is geduld en toewijding aan jezelf. Lieve jij, bedankt voor het lezen EN heel veel sterkte in jouw eigen reis.

Mocht je iets willen vragen of delen, weet mij dan te vinden op mijn Instagram account of via mijn website. Ik deel mijn ervaringen graag!

De brellavio spijkermat

Volg ons op instagram voor meer inspiratie

Ook gezonder leven?

Minder klachten, meer energie & zelfvertrouwen? Ga naar Vitalfix voor coaching & advies!

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300