Optimale volgorde van eten voor een gezondere bloedsuikerspiegel

12 januari 2024

Blog, Gezondheid

Ontdek de optimale volgorde van maaltijden eten, voor een gebalanceerde en gezondere bloedsuikerspiegel. Verken tips over wanneer je de macro’s en micro’s het beste kan eten. Dezelfde maaltijd en hetzelfde eten, maar dan in een optimale volgorde. Wanneer eet jij nu je koolhydraten, eiwitten en vetten? Leer meer!


Waarom maaltijdvolgorde belangrijk is:
Studies, zoals onderzoek in het American Journal of Clinical Nutrition, tonen aan dat de volgorde van consumptie invloed heeft op de postprandiale bloedsuikerspiegel. Maar hoe kan je dan zorgen voor de optimale volgorde van eten voor een gezondere bloedsuikerspiegel? Groenten met vezels gevolgd door eiwitten en vetten kunnen de bloedsuikerrespons verbeteren in vergelijking met willekeurige volgorde. Dezelfde maaltijd dus, maar dan gegeten in een specifieke volgorde kan al een verschil maken. Ontdek hoe dezelfde maaltijd in een specifieke volgorde gegeten een verschil kan maken.

Aanpak voor een Gebalanceerde Maaltijd:

  1. Start met Groenten: Begin je maaltijd met groenten, rijk aan vezels en voedingsstoffen. Vezels helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
  2. Voeg Eiwitten Toe: Na groenten, voeg eiwitten toe, zoals gevogelte, mager vlees, vis of peulvruchten (denk aan kikkererwten, linzen). Eiwitten vertragen de opname van koolhydraten, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel worden verminderd. Bijvoorbeeld bonen zou je ook als laatste kunnen eten, omdat deze deels eiwitten en koolhydraten en vezels bevatten. Meer leren over eiwitrijke voeding? Klik hier!
  3. Vetten: Kies nu voor vetten, zoals bijvoorbeeld noten, pitten, avocado. Vetten helpen de maaglediging te vertragen en dragen bij aan een langer verzadigd gevoel. Heb je bijvoorbeeld zalm met avocado, dan zitten er ook vetten in de zalm. Zo kan je bijvoorbeeld eerst de zalm eten en dan de avocado.
  4. Koolhydraten als Laatste: Eindig met koolhydraten, bij voorkeur volkoren. Dit minimaliseert hun impact op de bloedsuikerspiegel. Denk bijvoorbeeld aan aardappel, quinoa, couscous, zilvervliesrijst, volkorenpasta enzovoorts.

Voorbeeldmaaltijd:

  • Groenten met vezels: rode kool, paprika
  • Eiwitten: Gegrilde kip met pittige dressing op basis van zuivel
  • Vetten: Avocado en pecannoten
  • Koolhydraten: zoete aardappel en zwarte bonen
Optimale volgorde van eten voor een gezondere bloedsuikerspiegel - mexikaanse oaxacan

Conclusie:
In deze blog hebben we de impact van maaltijdvolgorde op bloedsuikerspiegel verkend, met praktische tips en een voorbeeldmaaltijd. Het implementeren van deze strategieën kan een aanzienlijke verbetering in bloedsuikerbeheersing opleveren. Vergeet niet dat individuele reacties kunnen variëren, raadpleeg daarom een gezondheidsprofessional voor persoonlijk advies. Optimaliseer je voeding en houd je bloedsuikerspiegel in balans voor een gezonder leven.

Bronvermelding: Jenkins, D. J., Wolever, T. M., Taylor, R. H., Barker, H., Fielden, H., Baldwin, J. M., … & Jenkins, A. L. (1981). Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. The American Journal of Clinical Nutrition, 34(3), 362-366. doi: 10.1093/ajcn/34.3.362


Meer informatie over jouw gezonde leefstijl?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300