Wat is orthomoleculaire therapie?

14 februari 2024

Blog, Gezondheid

Veel mensen vragen zich af wat orthomoleculaire therapie is of wat een orthomoleculair therapeut allemaal doet. Kunnen ze jou van jouw klachten af helpen? Heb jij last van eczeem? Of vraag je je af of je ergens allergisch voor bent? Heb je hormonale klachten en wil je weten wie jou nu wel kan helpen? In dit blog leggen wij het allemaal uit!


Orthomoleculaire therapie is een vorm van complementaire geneeskunde die gericht is op het herstellen en behouden van jouw gezondheid door middel van optimale voeding en voedingssupplementen. Tegenwoordig is het steeds lastiger om alle benodigde voedingsstoffen uit onze voeding te halen. Dit terwijl een uitgebalanceerd voedingspatroon essentieel is voor onze gezondheid.

Voedingssupplementen worden gebruikt om tekorten aan te vullen. Orthomoleculair therapeuten werken vanuit de overtuiging dat tekorten kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Hierdoor zijn ze de experts om gepersonaliseerde voeding- en suppletie-adviezen te geven. Hieronder bespreken we wat een orthomoleculair therapeut doet en waar deze therapie voor in te zetten is.

Wat is orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire therapie richt zich op het optimaliseren van het lichaam en de voeding die je consumeert. Dit wordt volledig gedaan met natuurlijke producten. Denk hierbij vooral aan onbewerkte voeding en natuurlijke supplementen. Het doel is om het lichaam te voorzien van de juiste bouwstenen om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Denk hierbij aan vitamines, mineralen, aminozuren en meer. Het resultaat hiervan is een gevoed lichaam zonder tekorten en dus een lichaam dat in balans en klachtenvrij is.

Wat doet een orthomoleculair therapeut?
Een orthomoleculair therapeut analyseert de voeding, leefstijl en gezondheidsgeschiedenis van een individu om eventuele tekorten of disbalansen te identificeren. Ook zijn er orthomoleculaire therapeuten die samenwerken met laboratoria onder de noemer; meten is weten. Ze testen om erachter te komen wat de oorzaak is van klachten en welke disbalansen/tekorten het lichaam ervaart. Op basis van deze analyses ontwikkelt de therapeut een gepersonaliseerd behandelplan, dat kan bestaan uit voedingsadvies, suppletie-advies, leefstijl-aanpassingen en stressmanagement-technieken. In specifieke gevallen heeft een orthomoleculair therapeut ook een studie gevolgd op het gebied van psychologie, coaching en mindsetverandering. In dit geval zal de orthomoleculair therapeut ook het proces volgen en begeleiden. Deze ondersteuning is soms nodig om de persoon het gedrag en de gewoontes duurzaam aan te leren. Bij VitalFix wordt deze expertise aangeboden. Daarnaast schrijven wij ook een gepersonaliseerd weekmenu, zodat je precies weet hoe de adviezen in de praktijk brengt.

Orthomoleculair therapeuten richten zich niet direct op het behandelen van symptomen, maar proberen de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen aan te pakken. Ze streven dus naar een holistische benadering waarbij zowel fysieke, emotionele als mentale aspecten van gezondheid worden meegenomen.


Voordelen van orthomoleculaire therapie
Orthomoleculaire therapie kan een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder:

  • Verbetering van de algehele gezondheid en vitaliteit
  • Verlichten of verdwijnen van specifieke klachten en symptomen
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Verhogen van energie en slaapkwaliteit
  • Balanceren van hormonen
  • Verlagen van ontstekingen
  • Bevorderen van een gezonde spijsvertering
  • Ondersteunen van een gezond gewicht
  • Aankomen of afvallen ter verbetering van de gezondheid
  • Verminderen van stress, onrust en angst

Voorbeeldcasussen
Hier zijn enkele voorbeeldcasussen van klachten en aandoeningen die een orthomoleculair therapeut kan behandelen:

Darmklachten
Darmklachten, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel, constipatie of diarree, leaky gut en andere darmproblemen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de algehele gezondheid. Deze klachten ervaar je liever niet, omdat de darmen een grote bepaler zijn van de weerstand en kwaliteit van leven. Orthomoleculair therapeuten kunnen helpen bij het identificeren van voedingsmiddelen die de darmklachten veroorzaken. Ook kunnen ze adviseren over aanpassingen in het voedingspatroon om de darmgezondheid te verbeteren.

Gewichtsproblemen
Gewichtsproblemen, waaronder overgewicht en obesitas, kunnen het risico op verschillende gezondheidsproblemen verhogen. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsaandoeningen. Orthomoleculair therapeuten kunnen cliënten helpen bij het bereiken van een gezond gewicht door middel van gepersonaliseerde voedings- en leefstijl aanpassingen.

Eczeem
Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid, jeuk en ontsteking van de huid. Orthomoleculair therapeuten kunnen helpen bij het identificeren van mogelijke triggers voor eczeem, zoals voedselallergieën, intoleranties of voedingsstoffentekorten. Door middel van voedingsaanpassingen en suppletie kunnen ze bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en bevorderen van een gezonde huid.

Hormonale klachten

Hormonale disbalans kan leiden tot een breed scala aan klachten en aandoeningen. Denk hierbij aan PMS (premenstrueel syndroom), menopauze symptomen, PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) en onregelmatige menstruatiecycli. Orthomoleculair therapeuten kunnen helpen bij het herstellen van de hormonale balans. Ook kan er gekeken worden naar de oorzaak van de hormonale klachten. Als hormonen uit balans zijn helpt de therapeut om deze hormonen met voeding- en leefstijl-aanpassingen weer in balans te krijgen.

Door het aanpakken van deze specifieke klachten en aandoeningen kunnen orthomoleculair therapeuten bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn van hun cliënten. Met een holistische benadering streven ze naar het herstellen van de lichamelijke balans en het bevorderen van een vitaal leven.


Behandeling van klachten en aandoeningen
Naast de hierboven genoemde voorbeelden kunnen orthomoleculair therapeuten ook hulp bieden bij andere gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan klachten zoals vermoeidheid, slaapproblemen, stress, acné, overgewicht, ondergewicht, fibromyalgie, allergieën, auto-immuunziekten, en meer. Door middel van een grondige analyse van de gezondheidsgeschiedenis, voedingspatronen en levensstijl, streven orthomoleculair therapeuten ernaar om de onderliggende oorzaken van klachten aan te pakken. Hiermee wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam te geactiveerd en ondersteund.

Het antwoord op jouw vragen
Orthomoleculaire therapie biedt een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij de focus ligt op het optimaliseren van voedingsstoffen om het lichaam in balans te brengen en te houden. Door het identificeren en aanpakken van voedingstekorten, disbalansen en andere gezondheidsproblemen, kunnen orthomoleculair therapeuten hun cliënten helpen zich vele malen beter te voelen.


Bij VitalFix gaan we nog een stapje verder
Bij VitalFix geloven we sterk in de kracht van orthomoleculaire therapie en een holistische benadering van gezondheid. Onze orthomoleculair therapeut heeft een uitgebreide studie- en werkachtergrond in voeding, gezondheidszorg (westers en oosters) en ontwikkelingspsychologie. Met een kennis van zowel westerse als oosterse geneeskunde, zijn we in staat om onze cliënten verschillende behandelingsopties te bieden en hen te begeleiden op weg naar optimale vitaliteit. Hiervoor hebben we onze eigen VitalFix methode ontwikkeld, waarbij op holistische wijze aandacht gegeven wordt aan de VitalFive. (zie afbeelding hieronder).
Of je nu te maken hebt met specifieke gezondheidsklachten, je gezondheid wilt verbeteren, of gewoon meer wilt weten over hoe je jouw lichaam het beste kunt voeden, bij VitalFix staan we klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons en maak vrijblijvend kennis met Melissa. Wij staan klaar om jou uit te leggen wat orthomoleculaire therapie voor jou zou kunnen betekenen!

Meer informatie over jouw gezonde leefstijl?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?


wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300