Ketjap Marinade

25 september 2023

Diner, Recepten, Sauzen en Spreads

Ontdek de geheimen van ketjap marinade in dit artikel. Van het belang van smaak tot waarom zelf maken altijd de beste keuze is. We laten je zien hoe het moet met dit makkelijke recept!


Wat is Ketjap marinade?

Ketjap marinade, een smaakvolle en aromatische saus met een rijke Indonesische geschiedenis. Ketjap, ook wel bekend als ketjap manis, is een Indonesische sojasaus die diepgang en “umami” toevoegt aan gerechten. Een marinade daarentegen, heeft als doel om producten zoals groenten, vlees of vis in te leggen. Dit wordt gedaan zodat de smaken en kruiden van de marinade volledig door het product worden opgenomen en het zo doordrenkt wordt met heerlijke smaaktonen. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op wat ketjap marinade is, hoe het wordt gebruikt en waarom je hem beter zelf kan maken.

Waarom marineren?

Bij het bereiden van overheerlijke gerechten draait het vaak om één essentieel element: smaak. En dat is precies waar een goede ketjap marinade in het spel komt. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu genoegen nemen met gewoon een ‘oké’ maaltijd als je de mogelijkheid hebt om je smaakpapillen echt te verwennen? Of je nu een vleesliefhebber bent, een vegetariër of ergens daartussenin valt, een goed gekozen marinade kan het verschil maken tussen een gewoon gerecht en een echte traktatie.

Is zelfgemaakte marinade beter?

Waarom zou je zelf een ketjap marinade maken in plaats van simpelweg een flesje, bakje of zakje uit de supermarkt te pakken? Het antwoord ligt in de puurheid en voedzaamheid van zelfgemaakt. Zelfgemaakte marinades zijn vers en vrij van toegevoegde smaakversterkers, conserveermiddelen en kunstmatige toevoegingen die je vaak in kant-en-klare producten aantreft. Hierdoor maak je niet alleen een smaakvollere keuze, maar ook een gezondere. Je hebt volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt, en dat betekent dat je kunt kiezen voor de beste en meest verse producten.

Dus als je niet alleen je smaakpapillen wilt verwennen, maar ook wilt zorgen voor een voedzame maaltijd voor jezelf en je dierbaren, is het zelf maken van ketjap marinade absoluut de weg vooruit. Op die manier geniet je van de pure, onversneden smaak van de Indonesische keuken en ben je zeker van de kwaliteit van wat er op je bord belandt.

Of je nu een ervaren chef-kok bent of net begint met koken, onthoud dat ketjap marinade niet alleen smaak, maar ook een stukje authenticiteit naar je gerechten brengt. Dus duik in de keuken, experimenteer en begin met dit makkelijke recept voor alle ketjaplovers! Waar gebruik jij het voor? Zelf gebruiken wij hem graag voor kipfilet in een wok gerecht of voor de kip spiesjes (shaslicks).
Lekker en makkelijk, wat wil je nog meer? Smakelijk eten alvast!

x100 gram product

Bereidingstijd

5 min

Ingredienten


Recept

1.

Snijd de knoflook en de gember zeer klein en fijn.

2.

Weeg of meet de ingrediënten af.

3.

Mix alle ingrediënten door elkaar en voeg toe aan het te marineren product.

Je kan een product in de koelkast gedurende 30 min tot een hele dag laten marineren. Ook kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld kipfilet kort aan te bakken, dan te marineren en op een later moment af te bakken in het gerecht.


Voedingswaarde
De voedingsinformatie is gebaseerd op 1 portie van de marinade, bedoeld voor 100 gram vlees.

Energy (Energie)56 kcal
Fat (Vetten)0 gram
Verzadigd: 0 gram
Protein (Eiwit)0,7 gram
Carbohydrate (Koolhydraten)13,1 gram
Vezels 0,2 gram
Zout 1,2 gram

Deze recepten in jouw weekmenu?

Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?

wrap vegetarische shoarma kip spiesjes 6U5A1881 IMG_6868-min-750x500 IMG_83401-scaled IMG_8847-225x300